Koku

Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir. Kokuya karakteristik niteligini veren, moleküller arasindaki mikroskobik degisikliklerdir. Moleküller arasindaki çok küçük farkliliklar, çiçeklerin ve meyvelerin birbirlerinden çok farkli kokulara sahip olmasina neden olur.Buharlasma ne kadar yogun olursa, meydana gelen koku da o denli belirgin olur.

Bu bölümde “Koku” duyusu ile ilgili yazılarımı bulabilirsiniz.

Koku Duyusu

Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.

Devamını Oku
Koku Testleri Nasıl Yapılır?

Koku Testleri psikofizik ve elktrofizyolojik testler olarak yapılır. Psikofizik testlerde kokulandırılmış koku çubukları kullanılır. Bu testin aşağıdaki alt başlıkları vardır:

Devamını Oku
Burcu Terapisi

Koku duyusu ile ilgili sinir hücrelerinin kendini yenileyebilen hücrele olduğunun ortaya konması ve koku uyaranlarının hem koku soğancığında hem de beyindeki koku bölgelerinde ardışık aktivasyonlarla koku algısını tetiklediği ortaya konulmuştur.

Devamını Oku
Koku Bozukluğu Nedenleri

Her iki burun boşluğunun çatısında yer alan ve insanlarda yaklaşık 1’er cm2 lik bir alana yayılan koku alanındaki , koku algılayıcı hücreler aynı şekilde sinüslerin içini kaplayan örtü tabaka içerisinde de bulunmaktadır.

Devamını Oku
Koku Alma Hastalıkları, Sebepleri ve Tedavisi

Eğer koku alamıyorum diyorsanız hemen panik olmanıza gerek yok. “Koku alamıyorum” dediğiniz durumun ne zaman ortaya çıktığını anımsamaya çalışmanız gerekmekte. Bu bir viral enfeksiyon sonrası üç-beş günlük bir durum ise bu durumun geçici olacağı düşü

Devamını Oku
Koku Alamama

Koku alamama hepimizin bir dönem başına gelebilecek bir durumdur. Koku alamama denilen durum burnumuz tarafından saptanan koku moleküllerinin burun içindeki koku hücreleri ile etkileşime geçmemesi ve daha sonrada beyindeki koku merkezinde bir elektri

Devamını Oku
Koku Alamıyorum ne Yapmalıyım?

Koku laboratuvarı, koku duyusunun hem  bir takım psikofizik ve elektrofizyolojik testler ile endoskopik ve radyolojik olarak algılanmasını ve ilgili bölgede incelenmesini sağlayan bir laboratuvar ortamıdır

Devamını Oku
Koku Alamama Nedenleri

Koku alamama nedenleri iki ana grupta toplanmaktadır. Bunlardan bir tanesi periferik yani burundan kaynaklanan nedenler, diğeri ise santral yani beyinden kaynaklanan nedenlerdir. Burada da üç tane  en sık koku alma bozukluğu yapan neden karşımız

Devamını Oku
Koku Alma Bozukluğu Nedir?

Koku alma bozukluğu özellikle konunun İngilizce’den Türkçe’ye çevrilirken kullanılışının basitleşmesi amacıyla oluşturulmuş bir kavramdır. Koku alma bozukluları dediğimizde sadece koku alma duyumuzda tek yönlü bir bozulma ifade edilmez.

Devamını Oku
Koku Alamama Hastalığı

Koku alamama hastalığı, koku duyusunun kısmi ya da tam olarak kaybıdır. Koku alma duyusunun tam olarak yitirilmesine koku körlüğü denmektedir.

Devamını Oku