Tat

Tat duyusu ağız içerisindeki kimyasal maddelerin eriyik hale geçtikten sonra,  sensoriyel organlar tarafından algılanması ile beyinde tanımlanan ve bizim beslenme sürecimizi düzenleyip yönlendiren temel duyudur.  Bugün acı, ekşi , tatlı , tuzlu ve umami tat lar olarak tanımlanan  5 temel tat vardır. Tat ile  ilgili sinir uçlarının tat duyusunu almak üzere uyarılabilmeleri için, tükrük veya sıvı gıdalar ile nemlendirilmeleri ve tadı algılanacak maddelerin solüsyon halinde eriyik içinde olması gereklidir.

Temel tat duyuları acı , ekşi , tatlı , tuzlu ve umami tadıdır.

Burada Türkçe adlandırmalarda tat duyusu ile tatlı kavramının aynı kelime kökeninden adlandırılması kimi durumlarda anlam karışıklığına neden olabilmektedir. Tatlı kavramı yerine şekerli kavramının da kullanılması kimi durumlarda tercih edilebilir. Şekerli tadın varlığı karbonhidrat alımını düzenlemekte rol oynar. Tuzlu tadın alımı vücudun elektrolit dengesini sağlamada rol oynar. Acılı tadın farkedilmesi zehirli yiyeceklerin varlığından önceden haberdar olmamızı sağlar. Ekşi tadın varlığı ise esansiyel aminoasitlerin alımında vücut için kimyasal algıyı sağlar.

Beyindeki Glutamat reseptörleri üzerinden rol oynayan umami tadı ise daha çok yemeğin keyif kısmıyla ilişkilidir. Umami tadı en çok anne sütünde, tavuk suyunda, domateste ( ki salça aşamasında içeriğindeki umami artar) ve parmesan peynirinde bulunur. Domates ve peynirin çeşitli gıdalarda lezzet çarpanı olarak kullanılmasının nedeni de budur.

Bizim lezzet olarak adlandırdığımız kavram da bir yiyeceğin tadı, kokusu , dokusu, sıcaklığı , kıvamı ve görüntüsü ile bütünleşmiş halidir. Koku duyusu olmadan yediğimiz yiyeceklerin ancak temek tatlarını alabiliriz.

Bu bölümde “Tat” duyusu ile ilgili yazılarımızı bulabilirsiniz.

Tat Duyusu

Tat duyusu ağız içerisindeki kimyasal maddelerin eriyik hale geçtikten sonra, sensoriyel organlar tarafından algılanması ile beyinde tanımlanan ve bizim beslenme sürecimizi düzenleyip yönlendiren temel duyudur.

Devamını Oku
Mikrobiyotamızın Önemi

  Vücudumuzdaki mikroorganizma topluluğu olan ve 100 trilyon kadar bakteri içeren Mikrobiyotamızın önemi konusunda her geçen gün bilgimiz artıyor. Kimi zaman aşırıya kaçan ve suistimal edilen uygulamalara rağmen.

Devamını Oku
Tat Nedir?

Tat her maddenin içerdiği kimyasal yapıların bileşenlerine göre farklılık gösteren ve dilimizin üzerinde yerleşen tat tomurcukları ile algılanma sürecinin tamamlandığı bir duyudur.

Devamını Oku
Tat Anatomisi

Tat duyusunun algılayıcı organları; dil, sert damak, yanak mukozası, bademcik ön kıvrımı, bademcikler, yutak arka duvarı ve yemek borusu girişinde bulunan tat duyusuna spesifik sinirlerin serbest uçlarıdır.

Devamını Oku
Tat Testleri

İçerik Güncelleniyor...

Devamını Oku
Tat Bozuklukları

Tat alma bozukulukları hipoguzi, aguzi ve disguzi olarak çeşitli alt gruplara ayrılır. Disguzi tat bozukluğunun genel adıdır. Hipoguzi tat almada azalma, aguzi hiç tat alamama, demektir.

Devamını Oku
Tat Bozukluğu Tedavisi

Tat bozukluğunun tedavisi nedene yöneliktir. Fizyolojik nedenlere bağlı (gebelik gibi) tad bozukluğu düşünülüyorsa o fizyolojik dönemin geçmesini beklemek yeterli olacaktır.

Devamını Oku
Tat-Koku Neden Önemli?

Beslenme davranışlarını düzenler. çevresel tehlikeleri algılamayı sağlar. Sosyal davranışlar ve üreme davranışlarında rol oynar.

Devamını Oku
Tat Bozukluğu Nedenleri

Tad algılanması çeşitli nedenlere bağlı bozulabilir; 1. İnfeksiyöz hastalıklar; Bakteriyal enfeksiyonlar, Viral enfeksiyonlar, Viral hepatit, Mikotik enfeksiyonlar...

Devamını Oku