Koku Alanı Endoskopisi

Koku Alanı Endoskopisi

Burun içerisinde 2 farklı epitel yapısı 2 farklı ortam vardır. Bunlardan biri “Solunum Alanı” diğeri “Koku Alanı”dır.

“Koku alanı” burnun yaklaşık 7 cm gerisinide, çatı kısmında ve “Solunumu alanına göre daha açık renkte, her iki burun deliğinde yaklaşık 1 cm2lik bir alandır. Bu alanların her birinde yerleşen “Koku Epiteli” içerisinde yaklaşık 50 milyon “Koku Reseptör Hücresi” bulunur. Koku reseptör hücresi koku molekülü ile etkileşime girdikten sonra elektriksel bir enerji dönüşümü olur ve alınan bilgi önce koku soğancığına daha sonra beyindeki koku merkezlerine taşınır.

Koku Bozukluklarının tanısında kullanılan muayene yöntemlerinden birisi de Koku Alanı Endoskopisidir(KAE). KAE için kullanılan endoskoplar normal endoskoplardan daha küçük çapta 2.7 mm boyutlarındadır. Çap olarak pediatrik endoskop ucu çapında iken uzunluk olarak erişkin endoskoplarının uzunluğundadır. Endoskop ile alt konka ve orta konka muayenesi detaylı olarak yapıldıktan sonra üst konka ve septumunu üst tarafına ulaşılır. Burada solunum epiteli ile koku epitelinin renk farkı net olarak değerlendirilir. Koku alanına ulaşıldıktan sonra bu bölgeyi tıkayan bir kitle olup olmadığına (tümörler ya da polipler), Bu bölgede aşırı salgı artışı olup olmadığına (özellikle alerjik rinitli hastalarda) , olfaktör alan damarlanmasında bozulma olup olmadığına (kronik sinüzit durumunda) bakılır. gerekli durumlarda bu bölgeden biyopsi alınarak, koku alanı örneklemesine gidilir.

İLGİLİ KONULAR

Koku Nedir?

Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir.

Devamını Oku

Koku Sözlüğü

Normal koku duyusu alma durumudur. Kişilerin koku ile ilgili bir şikayeti yok ve koku testlerinde normal sonuçları almışlarsa bu kişileri normozmik bireyler olarak değerlendiririz.

Devamını Oku

Koku Hastalıkları

Bazı doğumsal ve ailevi hastalıklar koku kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden koku kaybı ile gelen bir hastamızın bu şikayetlerinin ne kadar süredir var olduğu , nasıl başladığı ve ailesinde başka bireylerde olup olmadığı hastalığın tanısını konulması

Devamını Oku

Koku ve Fonksiyonel MR

Genel anlamda MR diye bilinen bu işlem, aslında nükleer manyetik rezonans görüntülemedir. Dokudaki hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntü oluşturur.

Devamını Oku

Koku ve Güvenlik

Koku tüm canlılarda doğada yaşamı devam ettirme konusunda temel yardımcılardan biri olan bir duyudur." />

Devamını Oku

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Alma Bozukluğu Ameliyatı

İnsanların 5 duyu organlarından biri olan koku; burun aracılığı ile alınan ve koku alanında bulunan sinirler yolu ile beynin algılanması sağlanan önemli bir fonksiyondur. Günlük yaşamda çevresel faktörler hakkında bilgi edinilmesini sağlayan bazı hay

Devamını Oku
Koku ve Fonksiyonel MR

Genel anlamda MR diye bilinen bu işlem, aslında nükleer manyetik rezonans görüntülemedir. Dokudaki hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntü oluşturur.

Devamını Oku
Koku Duyusu

Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.

Devamını Oku