Tat-Koku Neden Önemli?

Koku Algısı Ne İşe Yarar?

Koklama ile sağlanan koku algısı, beslenme davranışlarını düzenler. çevresel tehlikeleri algılamayı sağlar. Sosyal davranışlar ve üreme davranışlarında rol oynar.

Beslenme ve Koku Alma Arasındaki İlişki Nedir?

Anne karnında gelişmeye başlayan koku alma duyusu doğumla beraber bebeğe anne memesini bulma ve emme davranışını sağlama konusunda yol gösterir. Bu davranış özellikle tavşanlarda yaşamsaldır. Koku alamayan bir tavşan yavrusu annesinin memesini bulamaz ve kısa sürede açlıktan ölür. İnsanda ise annenin gayretiyle çocuk memeye adapte olur.

İnsan koku duyusu ile iştah durumunu düzenler. Kilo alımına etkide bulunur. Besinleri ayırteder. Yiyeceklerden aldığımız lezzetin sağlıklı bir şekilde algılanmasını sağlar. Bizim lezzet olarak nitelendirdiğimiz algı, bir yiyeceğin kokusunun, tadının, dokusunun ve sıcaklığının birlikte algılanmasıdır. Bozulmuş besinleri vücuda almama konusunda vücudunu uyarır.

Doğuştan koku almayan insanların çocukluk çağında özellikle bozulmuş sütü fazla tükettikleri ve daha fazla gıda zehirlenmelerine maruz kaldıkları ortaya konulmuştur.

Koku duyusu çevresel tehlikeler konusunda da uyarıcıdır. Duman, yangın riski, gaz kaçağı gibi durumları koku duyumuz sayesinde önceden farkedebiliriz. Amerika Birleşik Devkletlerinde ileri yaş gruplarının ocakta yemek unutma ve gaz kaçağı sonrası oluşan ölümcül ev kazalarını önlemek amacıyla koku bozukluğu şikayeti olan bireylerin evlerine duman ve gaz dedektörü konulması önlemi alınmaktadır.

Koku duyusu sosyal davranışlarımızı etkiler ve kimi durumlarda duygu durumumuza ciddi etkilerde bulunur. Koku bozukluğu olan kişilerde depresyon görülme sıklığı normal bireylerden fazladır. Koku bozukluğu olan kişilerde unutkanlık görülme sıklığı da normal bireylere göre dsha fazladır. Kimi nörolojik hastalıklarda nörolojik hiç bir bulgu başlamadan öncesinde koku bozukuluğu başlayabilir. Koku duyusu cinsel istek ve üreme davranışı konularında da etkili bir duyudur. Farelerde yapılan çalışmalarda TRP2 geni laboratuvar ortamında mutasyona uğratılan farelerin cinsel çift konusunda seçim yapmakta zorlandıkları, karşı cinsi seçme kabiliyetlerini yitirdiklerini saptanmıştır.

İnsanlarda da bir çok üreme bozukluğuna neden olan doğumsal hastalıklarda berabernide koku bozukluğu görülmektedir.

İLGİLİ KONULAR

Tat Duyusu

Tat duyusu ağız içerisindeki kimyasal maddelerin eriyik hale geçtikten sonra, sensoriyel organlar tarafından algılanması ile beyinde tanımlanan ve bizim beslenme sürecimizi düzenleyip yönlendiren temel duyudur.

Devamını Oku

Tat Anatomisi

Tat duyusunun algılayıcı organları; dil, sert damak, yanak mukozası, bademcik ön kıvrımı, bademcikler, yutak arka duvarı ve yemek borusu girişinde bulunan tat duyusuna spesifik sinirlerin serbest uçlarıdır.

Devamını Oku

Tat Testleri

İçerik Güncelleniyor...

Devamını Oku

Tat Bozuklukları

Tat alma bozukulukları hipoguzi, aguzi ve disguzi olarak çeşitli alt gruplara ayrılır. Disguzi tat bozukluğunun genel adıdır. Hipoguzi tat almada azalma, aguzi hiç tat alamama, demektir.

Devamını Oku

Tat Bozukluğu Tedavisi

Tat bozukluğunun tedavisi nedene yöneliktir. Fizyolojik nedenlere bağlı (gebelik gibi) tad bozukluğu düşünülüyorsa o fizyolojik dönemin geçmesini beklemek yeterli olacaktır.

Devamını Oku

Tat Bozukluğu Nedenleri

Tad algılanması çeşitli nedenlere bağlı bozulabilir; 1. İnfeksiyöz hastalıklar; Bakteriyal enfeksiyonlar, Viral enfeksiyonlar, Viral hepatit, Mikotik enfeksiyonlar...

Devamını Oku

Tat Nedir?

Tat her maddenin içerdiği kimyasal yapıların bileşenlerine göre farklılık gösteren ve dilimizin üzerinde yerleşen tat tomurcukları ile algılanma sürecinin tamamlandığı bir duyudur.

Devamını Oku

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Soğancığı

Olfaktör Bulbus olarak da adlandırılan Koku soğancığı beynin ön bölümünde, koku bölgesinin ve kafatasını oluşturan kemiğin hemen üzerinde yer alır.

Devamını Oku
Koku Sözlüğü

Normal koku duyusu alma durumudur. Kişilerin koku ile ilgili bir şikayeti yok ve koku testlerinde normal sonuçları almışlarsa bu kişileri normozmik bireyler olarak değerlendiririz.

Devamını Oku
Koku Kaybı Tedavisi

Koku kaybı tedavisi birçok yöntemle yapılır. Bunlardan bir tanesi ilaç tedavisidir. Özellikle burun tıkanıklığına bağlı bir koku alamama durumu varsa, bu durumda burun tıkanıklığını açacak ilaçları hastaya vermek, koku duyusunun tekrardan geri kazanı

Devamını Oku