Çalışma Saatleri

  • Hafta İçi

    09:00 - 18:00

  • Hafta Sonu

    10:00 - 17:00

Balonla Sinüzit Ameliyatı: Balon Sinoplasti

Balonla Sinüzit Ameliyatı: Balon Sinoplasti

Balonla Sinüzit Ameliyatı: Balon Sinoplasti

Konkalar; diğer adı ile “Burun Etlerimiz” solunan havanın nemlendirilmesi ve ısısının ayarlanmasında önemli görevleri olan anatomik yapılardır.

Konkalar; diğer adı ile “Burun Etlerimiz” solunan havanın nemlendirilmesi ve ısısının ayarlanmasında önemli görevleri olan anatomik yapılardır.

Sinir sistemi aracılığıyla günlük ihtiyaçlara göre burun eti içerisindeki kan akımı değiştirilerek burun eti boyutu değiştirilir. Allerjik durumlarda ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarında konka içerisindeki salgının artışı burun etlerinde şişme ile sonuçlanır. Burun etlerimizin şişmesinin klinik sonucu da karşımıza burun tıkanıklığı olarak çıkmaktadır. Konkalar her iki burun deliğinde alt, orta ve üst olmak üzere toplam 6 adettir.

Üst konka genellikle koku alma ile ilgili hava akımının düzenlenmesinde görev alırken , orta konka sinüs havalanmasını etkiler , klinik olarak karşımıza en sık çıkan burun tıkanıklığı nedeni ise alt konkalardaki ya da alt burun etlerindeki anormal büyümelerdir.

Burun tıkanıklığı, kulak burun boğaz hekimi olarak bizlerin en fazla karşılaştığı yakınmalardandır. Alt konka şişmelerine bağlı kronik burun tıkanıklığında genellikle neden allerjik rinit ve vazomotor (non-allerjik) rinitdir.

Nonalerjik rinitlere bağlı burun eti büyümesi nedeni;

  • Hamilelik ve premenstrual dönem: Bu dönemlerde östrojen hormonunun artmasına bağlı.
  • Tiroid hastalıkları: Hormonal değşime bağlı olarak
  • Çevresel ısı değişiklikleri: Burun eti kan akımını etkiler
  • Çeşitli uyaranlar: Sigara dumanı, toz, işyeri ortamındaki çeşitli gazlar
  • Çocuklarda geniz eti: Bu durumda hava akımı bozulması salgıların geniz bölgesinde birikim konkalarda şişliğe yol açar.
  • Burun anatomisindeki sorunlar: Özellikle burun kemiği eğriliği burun kıkırdağı eğriliği gibi durumlarda da burun eti büyümesi olabilir.
  • Mide ve Boğaz problemleri: Özellikle asit reflüsü konkalarda şişmeye yol açmaktadır. Boğaz reflüsü ciddi bir burun eti büyümesi nedenidir.
  • İlaca bağlı rinit: Kontrolsüz uzun süreli bazı burun damlalarının kullanılması ve tansiyon ilaçları

Burun Eti Büyümesi Tedavisi

Öncelikle hastanın tozlu ortamdan uzak kalması, sigara dumanına maruz kalmaması temel önlemlerdir. Gece yatarken konforun artırılması için baş 30 derece yukarıda tutulabilir.

  • İlaç tedavileri: Allerji ilaçları , burun damlaları tedavide kullanılmaktadır.
  • Cerrahi tedavi: Burun etlerinin kesilerek , yana doğru kırılarak ya da radyofrekans ve lazer gibi yöntemlerle küçültülmesi ise ilaç tedavilerinin yeterli olmadığı durumlarda tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Burun Eti Küçültülmesi’nde Lazer Yöntemi

Cerrahi uygulamalar esnasında pek çok sıcak enerji yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin başında elektrokoter, radyofrekans, plazma ve lazer gelmektedir. Toplumda en çok bilinen ve diğer alanlarda da yaygın kullanımı nedeniyle alışık olduğumuz enerji türlerinden biri de Lazer ışınıdır. LAZER kelimesi “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” cümlesindeki kelimelerin baş harfleri ile oluşan kısaltmadan gelir ve anlamı “Işımanın Uyarılmış Yayılımı Yolu ile Işımanın Kuvvetlendirilmesidir”.

NdYAG, Holmiyum YAG, Diode, Co2 Lazerler olmak üzere çeşitli türde lazerler vardır. Burun eti küçültmede de Holmiyum YAG lazer çevre hasarının az olması , atış yapıldıktan sonra çok derin doku penetrasyonu olmaması nedeniyle tercih edilmektedir.

Burun eti küçültmede Lazer yönteminin diğer yöntemlere göre avantajı daha az kabuk oluşması, hızlı iyileşme süreci , bu süre boyunca burunda koku oluşumunun az olması, burun etinde hedeflenen mutlak küçülmeyi sağlamada yüksek başarı oranı, burun eti mukozasında minimal hasar olarak sıralanabilir.