Koku alma bozukluğu özellikle konunun İngilizce’den Türkçe’ye çevrilirken kullanılışının basitleşmesi amacıyla oluşturulmuş bir kavramdır. Koku alma bozukluları dediğimizde sadece koku alma duyumuzda tek yönlü bir bozulma ifade edilmez. Farklı koku almak, az koku almak, hiç koku alamamak veya kötü koku almak, hepsi bir koku alma bozukluğudur.
Koku alma duyusundaki değişimi ifade eden tüm durumlara koku alma bozukluğu denilmektedir. Bu gruptaki tüm hastalıkların toplamına da koku alma bozuklukları denilmektedir. Özellikle kötü koku alma karşımıza sıklıkla çıkan bir durumdur. Ameliyat sonrası veya hiç ameliyat geçirmeden bir takım nörolojik veya psikiyatrik hastalıklarda karşımıza çıkabildiği gibi çalıştığımız bir ortamdan kaynaklanan bir durumun daha sonra sürekli psikolojik olarak devam etmesi şeklinde de olabilir.
Koku alma duyumuzdaki kaybın derecesi bizim için çok önemlidir. Koku alma kaybında genellikle ölçüm yapılmadığı için insanlar sadece “koku alma duyumu kaybettim” veya “koku alma duyum azaldı” şeklinde doktora gelirler ve biz koku duyusunu yaptığımız testler ile araştırdığımızda, aslında hastanın bize geldiğinden çok daha farklı durumlar ortaya koyarız.
Hasta hiç alamadığını düşündüğü kokuları test esnasında aldığını görür veya çok rahat alabildiğini düşündüğü kokuları test esnasında başaramaz. Bir hekim olarak bizler koku alma bozukluklarını değerlendirirken, koku duyusunu hem ayırt etme, hem tanımlama, hem de eşik değerleri aşısından birlikte değerlendirilmesini göz önünde tutarız.