Koku alamama hepimizin bir dönem başına gelebilecek bir durumdur. Koku alamama denilen durum burnumuz tarafından saptanan koku moleküllerinin burun içindeki koku hücreleri ile etkileşime geçmemesi ve daha sonrada beyindeki koku merkezinde bir elektriksel aktivite oluşturmayıp koku duyusunun tanımlanamamasıdır.
Koku alamama bir çok nedene bağlı olabilir. Bunlardan bir tanesi burun tıkanıklığıdır. Özellikle akut koku alamama denilen grip, nezle gibi viral enfeksiyonlar veya sinüzit gibi bir takım bakteriyel enfeksiyonlar sonrasında geçici olarak koku alma duyusunda yitme olarak karşımıza çıkar.
Bir diğer durum ise burunda bir tıkanıklık yapmadan santral sistemde yani beynimizde oluşan bir takım nörolojik hadiseler sonucu koku alma kaybıdır. Bunlarda özellikle alzheimer, parkinson, multiple skleroz gibi hastalıklar sonrasında koku alma duyusunda bir yitim ortaya çıkmaktadır.
Tüm bu koku alamama durumunun yol açtığı en önemli neden ise, yaşam kalitesinde azalma, unutkanlık, hafıza kaybı, işlev kaybı, cinsel isteksizlik, kilo kaybı gibi durumlara yol açmaktadır.